Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

Sestavine:jogurtova-torta-brez-glutena

 

Priprava:

Piškote dajte v vrečko, dobro zaprite in jih zdrobite z valjarjem. Lahko uporabite tudi multipraktik. Pustite, da ostane tudi nekaj malo večjih koščkov. Pekač obložite s peki papirjem. Piškote zmešajte s kokosom in maslom ter z dobljeno zmesjo prekrijte pekač.

 

V malo vroče vode raztopite želatino. V večji posodi zmešajte jogurt, sok iz kompota, sladkor in vaniljevo esenco. Dodajte želatino in dobro premešajte ter pustite, da se zmes zgosti. Nato dodajte na koščke narezano sadje.

 

V drugi posodi stepite smetano. Dodajte jo jogurtovi strnjenki s sadjem in premešajte. Dobljeno zmes razporedite po piškotnem dnu, pokrijte s folijo in postavite v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi (najbolje čez noč). Postrezite ohlajeno in okrašeno z rezinami sadja.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

Sestavine:cokoladna-rulada-z-jagodami-brez-moke-glutena-mleka

 

Priprava:

Segrejte pečico na 170°C. Namastite pekač in nanj položite peki papir.

 

Čokolado razrežite na manjše koščke in jo raztopite nad vodno kopeljo. Ločite beljake in rumenjake. Jajčne rumenjake nežno primešajte stopljeni čokoladi. Stepite trd sneg iz beljakov. Dober sneg naredite tako, da najprej mešalnik nastavite na nižjo hitrost, ko pa se vam začne delati sneg, ga nastavite na visoko hitrost. Dodajte še sladkor in stepajte, dokler ne dobite goste glazure.

 

1/3 snega narahlo zmešajte s čokoladno zmesjo. Nato to zmes narahlo primešajte preostalemu snegu. Dobljeno zmes prelijte na sredino pekača in enakomerno razporedite po celotnem pekaču. Pecite 10 minut v predogreti pečici.

 

Pečen biskvit takoj vzemite iz pekača in jo skupaj s peki papirjem zvijte v rulado. Pustite, da se dobro ohladi.

 

Medtem očistite jagode in jih razrežite na majhne koščke ter stepite sladko smetano. Razvaljajte biskvit in ga premažite s smetano ter potresite z jagodami. Previdno zvijte nazaj v rulado. Pomagajte si s peki papirjem. Postavite v hladilnik in dobro ohladite. Razrežite na koščke in postrezite z jagodami.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

Sestavine:marelicne--ladjice-brez-mleka-glutena

 

Nadev:

  • 1,5 skodelice sesekljanih suhih marelic (lahko uporabite tudi sveže marelice ali marelični kompot)
  • 190 ml vode
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 žlička cimeta

 

Glazura:

  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici vode

 

Priprava:

Segrejte pečico na 180°C. Namastite večjo posodo in pekač.

 

V veliki posodi zmešajte suhe sestavine, vključno s kvasom. Dodajte napitek, jajca in margarino ter dobro premešajte, da dobite gladko in elastično testo. Položite ga v pomaščeno posodo, pokrijte s čisto krpo in pustite vzhajati 40 minut.

 

Medtem v nižji posodi zmešajte vse sestavine za nadev ter narahlo kuhajte, dokler nadev ni gost in marelice mehke. Ohladite.

 

Testo prepolovite in razvaljajte vsako polovico v pravokotnik 25 cm x 20 cm. Eno polovico testa položite diagonalno na pomaščen pekač. Premažite z nadevom, pustite 3 cm rob okrog in okrog. Nato odrežite 2 cm trak vzdolž obeh strani testa in ga zavihajte. Premažite z glazuro.

 

Glazuro pripravite tako, da zmešate sladkor in vodo, zavrete ter na zmanjšanem ognju kuhate še 5 minut.

 

Ladjico položite v pečico in pecite 20-25 minut. Ohladite na rešetki.

 

Nasvet:

Če želite bolj vzhajano ladjico, lahko namesto 1 vrečke uporabite 2 vrečki kvasa. Ali pa izberete 1 vrečko kvasa in 2 žlički pecilnega praška z vinskim kamnom.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

Sestavine:torta-s-cokoladno-smetano

 

Priprava:

 Piškote zdrobimo in zmešamo z margarino. Stresemo v okrogel pekač premera 24 cm in maslene drobtine potisnemo ob dno pekača, da dobimo podlago za torto. Čokolado nadrobimo na manjše koščke in jo raztopimo nad vodno kopeljo.

 

Smetano stepemo in dodamo ohlajeno čokolado ter premešamo, da dobimo čokoladno smetano. Potresemo preko piškotne osnove, poravnamo ter okrasimo s kakavom v prahu in sadjem.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

Sestavine (za 8 dl namaza):domac-veganski-cokoladni-namaz

 

Priprava:

Lešnike streseš v pekač in jih pražiš 10 minut na 200°C. Vzameš iz pečice, počakaš, da se malo ohladijo in jih olupiš. Lahko jih zaviješ v kuhinjsko krpo ali pa jih olupiš kar med prsti. V še vročo pečico daš steklene kozarčke, v katere nato shraniš namaz.

 

2 skodelici olupljenih lešnikov streseš v mešanik/blender. Raztopiš kokosovo maščobo. V skodelico daš 2 žlici vanilin sladkorja in skodelico napolniš s preostalim sladkorjem. Streseš v blender (količino sladkorja lahko prilagajaš po svojem okusu). Za bolj zdrav namaz uporabi rjavi sladkor ali med. V blender dodaš še 2 zvrhani žlici kakava in 1/3 skodelice kokosovega olja. Vse skupaj dobro premešaš.

 

Dobljeni namaz preliješ v steklene kozarčke. Ohlajenega hraniš v hladilniku, da ohraniš gosto konsistenco (na sobni temperaturi je poleti preveč tekoč).

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka