Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

Domač kokosov jogurt

19. jan. 2018 10.53.47

domac-kokosov-jogurt

 

Sestavine:

  • 4 pločevinke kokosovega mleka
  • slabi 2 žlički želatine ali agar agarja
  • 3 žlice jogurta (namesto tega lahko dodamo kupljene jogurtove probiotične kulture za brezmlečni jogurt)

 

Kokosovo mleko prelijemo v kozico in segrejemo na 45°C (za merjenje točne temperature uporabimo kuhinjski termometer). Odstavimo z ognja in primešamo želatino. Mešamo, dokler se popolnoma ne razpusti. Tekočino ohlajamo do 40°C, nato dodamo še jogurt oz. probiotične kulture. Postavimo v aparat za pripravo jogurta in se ravnamo po navodilih proizvajalca.

Čokoladno-hruškova torta brez moke

18. jan. 2018 13.27.31

cokoladno-hruskova-torta-brez-moke

 

Sestavine:

  • 85 g masla ali margarine
  • 85 g sladkorja ali eritritola
  • 85 g čokolade (brez mleka)
  • 1 žlica ruma
  • 3 jajca
  • 85 g mletih lešnikov
  • 4 zrele hruške (olupljene, razpolovljene in očiščene)
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Izrežemo peki papir premera 25 cm in ga položimo na pomaščen okrogel pekač za torto premera 25 cm. Peki papir in pekač premažemo z maslom in ju posujemo s sladkorjem v prahu (tudi po obodih). Segrejemo pečico na 180°C.

Nad vodno kopeljo raztopimo maslo in čokolado, prilijemo rum, premešamo in ohladimo. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo. V čokoladno mešanico vmešamo mlete lešnike. Dodamo žlico snega in previdno premešamo. Postopoma primešamo še preostali sneg in rumenjake. Dobljeno maso pretresemo v pripravljen pekač, poravnamo in obložimo s hruškami (prerezana stran navzdol). Pečemo 40 minut. Ohladimo na rešetki. Ohlajeno torto vzamemo iz oboda in potresemo s sladkorjem v prahu.

 

mini-zvezdne-pite-brez-glutena-mleka-jajc-soje-oresckov

 

Sestavine:

  • 75 g riževe moke
  • 40 g tapiokine ali druge brezglutenske moke
  • 40 g čičerikine moke
  • 70 g margarine (hladne)
  • 4 žlice sladkorja
  • semena 1 vanilin stroka ali naribana lupinica 1 limone
  • 1 banana (zmečkana)
  • 70 ml svežega pomarančnega soka
  • 1 ščepec mletega muškatnega oreščka
  • 1 ščepec pimeta
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 žlici zlatega sirupa
  • 170 g rozin
  • 80 g suhih marelic
  • 80 g suhih višenj
  • 80 g suhih brusnic
  • 80 g suhih borovnic

 

Priprava:

Za sadno polnilo damo vse sadje v posodo, dobro premešamo ter pustimo v hladilniku čez noč, da se razvijejo okusi.

 

Za pecivo stresemo v posodo vse suhe sestavine, dodamo hladno margarino in s prsti zmešamo, da dobimo drobtine. Dodamo vaniljeva semena ali limonino lupinico, 2 žlici hladne vode in na hitrico pregnetemo v testo. Zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut, da se dobro ohladi.

 

Na pult damo večji kos peki papirja, nanj položimo ohlajeno testo in prekrijemo z drugim peki papirjem. Tanko razvaljamo.

 

Pečico segrejemo na 180°C in namastimo pekač za mafine ter vzamemo sadno polnilo iz hladilnika. S pomočjo modelčka izrežemo 12 krogcev in 12 zvezdic. Krogce položimo v pekač za mafine, napolnimo s sadnim polnilom in pokrijemo z zvezdicami. Premažemo z riževim napitkom, da se lepo zapečejo.

 

Pečemo 15-20 minut do zlatorjave barve. Ohlajene vzamemo iz pekača in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

mini-tortice-brez-glutena-mleka-soje-jajc-rafiniranega-sladkorja

 

Sestavine (za 6 tortic):

Priprava:

Pečico segrejemo na 170°C in namastimo modelčke za mufine. V posodi zmešamo vse suhe sestavine. Prilijemo vodo in dobro premešamo. Postavimo v pečico in pokrito z alu folijo pečemo 20 do 25 minut.

Pečene mufine pustimo v modelu, da se ohladijo. Nato jih vzamemo ven in prepolovimo. Na spodnjo plast nanesemo kokosovo smetano in po želji sadje. Pokrijemo z drugo polovico biskvitka, okrasimo s sadjem in smetano.

trislojna-presna-torta-brez-mleka-soje-glutena-jajc

 

Spodnja plast

  • 1 skodelica namočenih indijskih oreščkov
  • ½ skodelice koščkov rdeče pese (kuhane ali surove)
  • ¼ skodelice kokosovega olja
  • ¼ skodelice kokosovega masla
  • 2 žlički ekstrakta (poprove) mete
  • ½ žličke stevie v tekočini
  • ¼ skodelice vode

Srednja plast

  • 2 majhni banani
  • ½ skodelice kokosovega masla
  • 2 žlički vanilje
  • ¼ žličke spiruline
  • ¼ žličke stevie v tekočini
  • 1 žlička ekstrakta (poprove) mete

Zgornja plast

  • 1 skodelica namočenih indijskih oreščkov
  • 1 majhna banana
  • ¼ skodelice tekočega kokosovega olja
  • ¼ skodelice kokosovega masla
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • ¼ skodelice vode

 

Priprava:

Indijske oreščke namočimo in dobro odcedimo. Rdečo peso očistimo in razrežemo na koščke. Lahko uporabimo kuhano ali surovo rdečo peso. Oreščke, rdečo peso, ekstrakt mete, stevio in vodo dobro premešamo v mešalniku ali blenderju. Dodamo zmehčano kokosovo maslo. Mešamo, dokler ne dobimo kremaste zmesi, nato dodamo še kokosovo olje.

 

Pekač za torto premera 15 cm obložimo s peki papirjem. Maso prelijemo v pekač, poravnamo in položimo v zamrzovalnik.

 

Medtem pripravimo srednji sloj. V očiščen bledner damo banani, kokosovo maslo, vaniljo, spirulino, stevio in ekstrakt mete. Premešamo v gladko maso, ki jo prelijemo preko spodnje plasti torte. Preden prilijemo novo plast, naj bo plast pod njo srednje trda. Položimo nazaj v zamrzovalnik.

 

Za zgornjo plast najprej v blenderju zmešamo banano, indijske oreščke, javorjev sirup in vodo. Dodamo kokosovo olje in maslo ter premešamo v gladko maso. Prelijemo preko srednje plasti.

Torto položimo v hladilnik za nekaj ur. Dobro ohlajeni torti odstranimo tortni obod in jo razrežemo na koščke (6-8 koščkov). Pustimo stati 10-15 minut na sobni temperaturi. Ostanke lahko zamrznemo ali hranimo v hladilniku 5-7 dni.