Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

hladna-presna-torta-brez-glutena-mleka-jajc-soje

 

Sestavine za čokoladno podlago:

Čokoladni mousse:

 

Priprava:

Pekač za torte/pite obložimo s peki papirjem. Z blenderjem ali paličnim mešalnikom zmešamo oreščke, vendar ne preveč. Še vedno želimo majhne hrustljave koščke. Dodamo ostale sestavine za podlago in dobro premešamo. Pretresemo v pekač in dobro pritisnemo ob dno pekača. Postavimo v zamrzovalnik.

 

Vse sestavine za čokoladni mousse (razen koščkov čokolade) damo v mešalnik in zmešamo v gladko zmes. Koščke čokolade raztopimo in jih primešamo zmesi.

 

Podlago za torto vzamemo iz hladilnika, obložimo s čokoladno peno in postavimo nazaj v zamrzovalnik za najmanj 2 uri. Pred serviranjem za nekaj minut postavimo na sobno temperaturo.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

presne-rezine-brez-glutena-mleka-soje-jajc

 

Sestavine za podlogo:

Srednji sloj:

  • 2 srednje veliki zreli banani
  • ¼ skodelice kokosovega olja
  • 2 žlici mandljevega ali arašidovega masla
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli

Čokoladni preliv:

 

Priprava:

Pekač obložimo z dvema trakovoma peki papirja (položimo križno, da bomo lažje vzeli rezine iz pekača). Za podlogo damo v blender mandlje in jih drobno zmeljemo. Dodamo še ostale sestavine in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Postrgamo na pekač, enakomerno razporedimo in dobro potlačimo. Postavimo v zamrzovalnik.

 

Medtem pripravimo srednji sloj. Blender operemo, vanj stresemo vse sestavine za srednji sloj ter premešamo v gladko zmes. Podlago vzamemo iz zamrzovalnika in nanjo razporedimo srednji sloj. Ponovno položimo v hladilnik (za najmanj 1-2 uri), da se masi dobro ohladita.

 

Na rahlem ognju raztopimo čokolado in kokosovo olje. Sladico vzamemo iz hladilnika, s pomočjo peki papirja vzamemo iz pekača ter razrežemo na manjše kocke. Prelijemo s stopljeno čokolado in položimo nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi. Postrežemo dobro ohlajeno.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

banana-split-brez-glutena-mleka

 

Sestavine:

  • 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
  • 6 žlic kakava v prahu
  • 110 g datljev
  • ½ skodelice vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli
  • 1 banana
  • 2 kepici veganskega sladoleda
  • kokosova ali riževa smetana za stepanje
  • rezine mandljev (opcijsko)
  • češnje

 

Priprava:

Datlje namakamo cca. 30 minut, da se zmehčajo. V blender damo zmehčane datlje, kokosovo mleko, kakav, vaniljo in sol ter premešamo v gladko zmes. Banano razpolovimo, položimo na krožnik. Serviramo s sladoledom in smetano, prelijemo z datljevo omako, potresemo z rezinami mandljev, mrvicami in okrasimo s češnjo (ali drugim poljubnim sadjem).

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

rizeva-cokolada-brez-kakava-mleka-glutena-soje

 

Sestavine:

 

Priprava:

Manjši pekač obložimo s plastično folijo. Ves sestavine dobro premešamo v gladko zmes. Pretresemo na pekač in poravnamo. Damo v zamrzovalnik za 20 minut. Razrežemo na kocke ter postrežemo dobro ohlajeno. Hranimo v hladilniku.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

princes-krofi-brez-glutena-mleka

Sestavine (za 24 kos):

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 220°C in obložimo pekač s peki papirjem. Riževo moko in škrob premešamo. V posodi segrejemo vodo, margarino, sladkor in sol ter zavremo. Takoj odstavimo s štedilnika, dodamo moko s škrobom ter dobro premešamo z leseno žlico. Postavimo nazaj na štedilnik in mešamo tako dolgo, da se zmes odlepi od roba posode. Odstranimo z ognja in pustimo nekaj minut, da se masa malo ohladi.

 

V ohlajeno maso postopoma dodajamo jajca (eno po eno) in dobro premešamo z mešalnikom, da dobimo gladko zmes. Z žlico ali zajemalko za sladoled nanesemo 24 kupčkov na peki papir. Vrhove malenkost pogladimo, da se bodo krofki enakomerno spekli. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, nato zmanjšamo temperaturo na 175°C in pečemo še 10-15 minut oz. dokler niso zlatorjavi. Pečene krofke vzamemo iz pečice in jih ohladimo na rešetki. Ohlajene prerežemo in napolnimo s stepeno smetano. Po želji raztopimo še čokolado in z njo prelijemo princes krofke.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka