Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

rizeva-cokolada-brez-kakava-mleka-glutena-soje

 

Sestavine:

 

Priprava:

Manjši pekač obložimo s plastično folijo. Ves sestavine dobro premešamo v gladko zmes. Pretresemo na pekač in poravnamo. Damo v zamrzovalnik za 20 minut. Razrežemo na kocke ter postrežemo dobro ohlajeno. Hranimo v hladilniku.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

princes-krofi-brez-glutena-mleka

Sestavine (za 24 kos):

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 220°C in obložimo pekač s peki papirjem. Riževo moko in škrob premešamo. V posodi segrejemo vodo, margarino, sladkor in sol ter zavremo. Takoj odstavimo s štedilnika, dodamo moko s škrobom ter dobro premešamo z leseno žlico. Postavimo nazaj na štedilnik in mešamo tako dolgo, da se zmes odlepi od roba posode. Odstranimo z ognja in pustimo nekaj minut, da se masa malo ohladi.

 

V ohlajeno maso postopoma dodajamo jajca (eno po eno) in dobro premešamo z mešalnikom, da dobimo gladko zmes. Z žlico ali zajemalko za sladoled nanesemo 24 kupčkov na peki papir. Vrhove malenkost pogladimo, da se bodo krofki enakomerno spekli. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, nato zmanjšamo temperaturo na 175°C in pečemo še 10-15 minut oz. dokler niso zlatorjavi. Pečene krofke vzamemo iz pečice in jih ohladimo na rešetki. Ohlajene prerežemo in napolnimo s stepeno smetano. Po želji raztopimo še čokolado in z njo prelijemo princes krofke.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

borovnicev-sladoled-brez-glutena-mleka

 

Sestavine:

  • 1 skodelica zamrznjenih koščkov banane
  • ¼ skodelice zamrznjenih borovnic
  • 1 žlička javorjevega sirupa, medu ali rjavega sladkorja

 

Priprava:

Sadje vzamemo iz zamrzovalnika in počakamo nekaj minut, da se nekoliko odtaja. Vse sestavine damo v blender in premešamo v gladek sladoled. Postrežemo takoj.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

panna-cotta-brez-mleka-glutena

 

Sestavine:

  • 3 žlice vode
  • 1 vrečka želatine v lističih (ali agar agar)
  • 2 skodelici mandljevega mleka
  • 1/3 skodelice medu
  • ščepec soli
  • 500 g poljubnega jagodičja
  • 6 listkov mete

Priprava:

V hladni vodi namočimo liste želatine in počakamo 5 minut, da se zmehčajo. Medtem v posodo zlijemo mandljevo mleko, med in sol ter zavremo. Odstavimo z ognja. Zmehčano želatino položimo v zavrelo tekočino in dobro premešamo.

 

Rahlo naoljimo 6 manjših posodic za puding in vanje prelijemo zmes. Postavimo v hladilnik in dobro ohladimo (vsaj za 4 ure).

 

Panna cotto previdno pretresemo na krožnik. Pri tem si pomagamo z nožem, s katerim zarežemo ob robu posodice. Posodico za 10-15 sekund postavimo v vročo vodo in panna cotto prevrnemo na krožnik. Obložimo s poljubnim jagodičjem in okrasimo z lističi mete.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

jagodno-mangova-pita-brez-glutena-mleka-jajc

 

Sestavine:

  • 1 kg jagod
  • 3 mangi
  • 3 žlice kokosovega sladkorja (ali sladkorja v prahu)
  • 1 žlica marantove moke
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1,5 žlice naribane limonine lupinice
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev brez glutena
  • 1 skodelica mandljev v lističih
  • 1/3 skodelice mandljeve moke
  • ¼ skodelice kokosovih kosmičev
  • 1 žlička cimeta
  • ¼ žličke soli
  • ¼ skodelice javorjevega sirupa
  • ¼ skodelice kokosovega masla (stopljenega)

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 190°C. Namastimo pekač za pito.

 

Jagode operemo in razrežemo na manjše koščke, mango olupimo in prav tako razrežemo na koščke. Potresemo z marantovo moko in dobro premešamo. Dodamo sladkor in limonin sok ter premešamo. Pretresemo v pomaščen pekač in enakomerno razporedimo.

 

V drugi posodi zmešamo ovsene kosmiče, mandlje, mandljevo moko, kokosove kosmiče, cimet in sol. Prilijemo še raztopljeno kokosovo maslo in javorjev sirup ter dobro premešamo. Tako pripravljeno maso potresemo preko sadne osnove in enakomerno razporedimo. Pokrijemo s folijo, z vilicami naredimo vanjo nekaj lukenj in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut, nato odstranimo folijo in pečemo še 15 do 20 minut, dokler skorja ni zlatorjava.

 

Postrežemo še vroče s kepico vaniljevega sladoleda brez mleka, malo kokosove ali riževe smetane za stepanje ali svežimi jagodami. Hranimo v hladilniku 3-4 dni.

 

Nasvet: Namesto marantove moke lahko uporabimo tudi tapiokino moko.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka