Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

Ajdovi čokoladni piškoti brez glutenaajdovi-cokoladni-piskoti

Sestavine:

 

Priprava:

V posodi zmešamo ajdovo in riževo moko, mlete mandlje, kakav v prahu in pecilni prašek. V drugi posodi penasto stepemo sladkor in maslo. Dodamo jajce in dobro premešamo. V to zmes počasi dodajamo moko z dodatki. Na koncu primešamo še nasekljano čokolado.

 

S pomočjo žlice ali žlice za sladoled oblikujemo enako velike kroglice in jih polagamo na peki papir ter jih narahlo z dlanjo pritisnemo ob dno, da dobimo ploščate piškote.

 

Pečemo na 175°C v predogreti pečici cca. 12 minut. Ker so piškoti zelo mehki, jih pustimo, da se malce ohladijo v pekaču. Po želji jih potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Nasvet: Pri alergiji na jajca jajce zamenjamo z nadomestkom za jajca No egg. Mandlje lahko nadomestimo tudi z lešniki, orehi ali drugimi oreščki po želji.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek

Hruške z javorjevim sirupom

14. mar. 2014 01:00:00

Sestavine:hruske-z-javorjevim-sirupom

 

Priprava:

Segrejte pečico na 200°C. Hruške olupite, prepolovite in odstranite peške. Položite v pekač. Prelijte z javorjevim sirupom in pecite 15 minut. Hruške obrnite in pecite še nadaljnjih 15 minut. Postrezite še vroče.

Sestavine:hot-fudge

Chia nadomestek za jajca:

  • 1 žlica chia semen
  • 3-4 žlice vode

 

Biskvit:

 

Čokoladna omaka:

  • 1 ½ skodelice vrele vode
  • 1/3 skodelice kakava v prahu
  • ščepec soli
  • ½ skodelice sladkorja

 

Priprava:

Segrejte pečico na 180°C. Pripravite chia nadomestek za jajca. V manjši posodi zmešajte chia semena z vodo in pustite, da nastane gel.

 

V večji posodi premešajte moko, sladkor, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Primešajte kokosovo mleko, kokosovo olje, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt.

 

Za čokoladno omako v manjši posodi zavrite vodo. Odstranite z ognja ter vanjo primešajte kakav, sol in sladkor. Dobro premešajte.

 

Chia nadomestek za jajce dodajte v testo ter dobro premešajte. Testo prelijte v pomaščen pekač za pite ter poravnajte. Po vrhu prelijte s čokoladno omako.

 

Pecite 40 minut oz. dokler zobotrebec ne ostane suh. Pustite počivati 10 minut in postrezite.

 

Nasvet: Postrezite še vroče s kepico vaniljevega sladoleda.

Čokoladna torta z limonino kremo

5. mar. 2014 01:00:00

Sestavine:cokoladna-torta-z-limonino-kremo

Limonina krema:

  • 120 g masla/margarine
  • 3 neškropljene bio limone
  • 3 jajca
  • 230 g sladkorja

Biskvit:

  • 50 g masla/margarine
  • 4 beljaki
  • 100 g sladkorja
  • 6 rumenjakov
  • 100 g moke

Čokoladna krema:

  • 450 g temne čokolade
  • 635 ml smetane
  • 1 žlica jabolčnega sirupa (opcijsko)

Okras:

 

Čas priprave: 30 min + 1 ura

Priprava:

Limonina krema:

Raztopiš maslo. Naribaš limonino lupino. Dodaš maslu in narahlo pokuhaš. Razbiješ jajca, dodaš sladkor. Limonin sok presediš k jajcem in dobro stepeš. Dodaš maslu in mešaš kratek čas, da dobiš gladko kremo. Preliješ v steklen kozarec in dobro zapreš ter ohladiš.     

 

Biskvit:

Pečico segreješ na 180°C. Stepeš beljake v trd sneg. Sladkor dodaš rumenjakom in stepeš nad vodno kopeljo. Malo snega dodaš rumenjakom in premešaš. To zmes dodaš snegu in narahlo premešaš. Dodaš moko in raztopljeno maslo, narahlo premešaš. Testo zliješ v 2 okrogla pekača, ki ju premažeš z maslom in obložiš s peki papirjem. Poravnaš in pečeš 20 minut. Pečen biskvit vzameš iz modela.

 

Krema:

Zavreš smetano in z njo preliješ koščke čokolade. Premešaš, da se čokolada stopi. Preliješ v kovinski pekač, da se ohladi.

Na 1. oblat daš limonino kremo (2/3), nanj položiš 2. Oblat in premažeš s preostankom limonine kreme (1/3). Na vrh torte daš ohlajeno čokoladno kremo in od sredine navzven razmažeš čez celo torto in preko robov. Lepo oblikuješ in odstraniš odvečno kremo. Naribaš belo čokolado in limonino lupino.

Bio krofi

1. mar. 2014 01:00:00

Sestavine:bio-krof

  • 500 g bio polnozrnate ali pirine moke
  • po želji malo soli
  • 300 ml bio mleka ali rastlinskega napitka
  • 3 dag kvasa
  • 5 dag rjavega sladkorja
  • 4 žlice bio kisle smetane ali skute
  • malo naribanega muškatnega oreščka
  • limonina lupina bio limone (ali navadno limono za 20 min razstrupimo v okisani vodi)
  • žlička ruma

 

Priprava:

V mlačno mleko/napitek nadrobimo kvas in dodamo limonino lupino, smetano, vaniljev sladkor, rum, sladkor in sol. Razmešamo s šibo in dodamo moko ter ročno ali strojno zgnetemo v voljno testo. Pustimo, da vzhaja 20 do 25 minut.

 

Testo stresemo na pomokano delovno površino in ga stehtamo na kose težke 60 do 80 g. Iz vsakega kosa oblikujemo gladke kroglice, ki jih odlagamo na pomokan prt. Pokrijemo s folijo ali kuhinjsko krpo in pustimo, da krofi vzhajajo. Vmes jih enkrat obrnemo. Vzhajane krofe polagamo z »glavo« navzdol v olje, ogreto na 160 °C. Pokrite cvremo 3 minute, nato jih obrnemo in znova cvremo 3 minute. Ocvrte krofe polagamo na pekač obložen s papirnato brisačo, da se odcedi odvečna maščoba. Krofe polnimo z marelično marmelado ali medom.

 

Vir: rtv.slo, oddaja Dobro jutro Slovenija