Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

krofi-brez-glutena-mleka

 

Sestavine:

  • 500 g univerzalne brezglutenske moke Semper ali Finax
  • 1 žlica psylliuma (indijskega trpotca)
  • 50 g kvasa
  • 50 g margarine brez mleka
  • 500 ml mlačnega rastlinskega napitka (rižev, kokosov, sojin, …)
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička soli
  • 40 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor

 

Priprava:

V 250 ml toplega napitka nadrobimo kvas ter zmešamo s 100 g moke. Pustimo počivati 10 minut, da kvas vzhaja. Margarino, jajca, preostali napitek, sladkor, vanilin sladkor, sol in rum penasto vmešamo. V drugi posodi zmešamo moko in psyllium. Na sredini naredimo luknjo. Vanjo vlijemo dobljeno mešanico ter dodamo še kvasno mešanico. Narahlo s kuhalnico ali mešalnikom dobro premešamo, da dobimo gladko testo.

 

Pustimo počivati 30-45 minut oz. do podvojenega volumna. Nato oblikujemo približno 16 enako velikih krofov. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati še cca. 15 minut.

 

Vzhajane krofe polagamo z »glavo« navzdol v olje, ogreto na 160 °C. Pokrite cvremo 3 minute, nato jih obrnemo in znova cvremo 3 minute. Ocvrte krofe polagamo na pekač obložen s papirnato brisačo, da se odcedi odvečna maščoba. Krofe napolnimo z marelično marmelado.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

domac-kokosov-jogurt

 

Sestavine:

 

Priprava:

V kokosovo mleko primešamo agar agar, postavimo na ogenj in kuhamo nekaj minut (ne sme zavreti). Odstavimo z ognja in pustimo, da se rahlo ohladi. Nato dodamo nekaj žlic sojinega jogurta, premešamo in napolnimo steklene kozarčke s pokrovčki. Postavimo na toplo (npr. poleg radiatorja) za 10 ur, da jogurtove kulture začnejo delovati.

Po želji dodamo v jogurt še na koščke narezano ali pretlačeno sadje.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

hrustljavi-kvinojini-kosmici

 

Sestavine:

  • ½ skodelice ekstra deviškega olivnega olja
  • ½ skodelice kvalitetnega javorjevega sirupa
  • 3 skodelice kvinojinih kosmičev
  • ščepec soli
  • 1 ¼ skodelice grobo nasekljanih orehov
  • ¾ skodelice nasekljanih suhih fig
  • ¾ skodelice nasekljanih suhih sliv

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. V posodi zmešamo olivno olje in javorjev sirup. Dodamo kvinojine kosmiče in dobro premešamo. Pretresemo jih na pekač s peki papirjem, enakomerno porazdelimo in posolimo. Postavimo v pečico in pečemo cca. 25 minut, da postanejo hrustljavi. Vmes nekajkrat pretresemo.

 

Kosmiče dobro ohladimo in jim nato dodamo še ostale sestavine. Tako pripravljeni hrustljavi kvinojini musliji so odličen in zdrav zajtrk.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

piskoti-iz-kikirikijevega-masla

 

Sestavine:

 

Priprava:

Penasto vmešamo margarino in sladkor, dodamo kikirikijevo maslo in jajce. Primešamo še moko s pecilnim praškom.

 

S čajno žličko zajemamo maso in polagamo na obložen pekač s peki papirjem. Pustimo prostor, ker se piškoti razširijo. Pečemo 15-20 minut na predogreti pečici na 180°C.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

borovniceve-rezine-brez-mleka-glutena-jajc

 

Sestavine:

  • 340 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
  • ¼ skodelice chia semen
  • 2 žlici sladkorja
  • ½ skodelice moke rjavega riža
  • ½ skodelice brezglutenskih ovsenih kosmičev
  • ½ skodelice mandljeve moke
  • 1/3 skodelice krompirjevega škroba
  • 1/3 skodelice sladkorja
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke xantan gumija
  • ¼ žličke mletega cimeta
  • 1/3 skodelice zmehčane margarine brez mleka
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja

 

Priprava:

S pomočjo tlačilke za krompir pretlačimo borovnice, da dobimo gosto zmes (lahko ostanejo še večji koščki). Če uporabljamo zmrznjene borovnice, jih predhodno odtalimo ter odlijemo odvečno vodo. Dodamo chia semena in 2 žlici sladkorja. Pustimo počivati 20 minut.

 

Borovničevo zmes postavimo na štedilnik in na srednjem ognju kuhamo do vretja, vseskozi mešamo. Kuhamo še 3-5 minut, da se zmes zgosti. Ohladimo.

 

Pečico segrejemo na 190°C. V posodi zmešamo riževo moko, kosmiče, mandljevo moko, krompirjev škrob, sladkor, sol, sodo bikarbono, xantan gumi in cimet. Dodamo zmehčano margarino in vaniljo. Dobimo drobtinasto zmes.

 

Pekač dimenzije 20x20 cm obložimo s peki papirjem (naj gleda čez robove). Nekoliko več kot polovico drobtinaste zmesi razporedimo po pekaču ter dobro potlačimo, da oblikujemo dno peciva. Čezenj enakomerno razporedimo borovničevo zmes, ki jo potresemo s preostalim drobtinastim testom (ni potrebno nič potlačiti).

 

Postavimo v pečico in pečemo 45-55 minut, dokler testo ne pozlati. Ohladimo in s pomočjo peki papirja vzamemo iz pekača. Razrežemo na manjše rezine in postrežemo.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka