Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

krofi-brez-mleka-glutena-sladkorja

 

Sestavine (za 10 krofov):

Priprava:

Vse sestavine naj imajo sobno temperaturo. Napitek lahko tudi malo pogrejemo, da bodo kvasovke prej začele delovati.

Najprej dobro premešamo napitek, stopljeno margarino, sol, sukrin in kvas. Nato dodamo rumenjake, moko in xantan gumi. Testo dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo vzhajati 45 minut.

Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo na pomokani površini. S kozarcem ali modelčkom za krofe izrežemo krofe in jih pokrite vzhajamo še 30 minut.

Kokosovo olje segrejemo. Vanj položimo vzhajane krofe in cvremo do zlatorjave barve na eni in drugi strani. Vzamemo iz olja in položimo na papirnato brisačo, da popivna odvečno olje. Pred serviranjem jih napolnimo z marmelado in potresemo s Sukrin Melisom.

krofi-brez-mleka-jajc-sladkorja

 

Sestavine (za 30 krofov):

Priprava:

Moko presejemo, dodamo suhi kvas, sol, kurkumo in limonino lupinico. Olje, agavin sirup in rum premešamo in dodamo med suhe sestavine. Mlačni rastlinski napitek dodajamo postopoma, dokler ne dobimo kompaktnega testa, ki se ločuje od posode.

Testo pokrijemo in pustimo 1 uro vzhajati. Nato ga še enkrat pregnetemo in razvaljamo. Z modelom za krofe ali kozarcem izrežemo krofe. Pokrijemo in še enkrat pustimo vzhajati 1 uro.

Kokosovo olje segrejemo. Vanj položimo vzhajane krofe in cvremo do zlatorjave barve na eni in drugi strani. Vzamemo iz olja in položimo na papirnato brisačo, da popivna odvečno olje.

Pred serviranjem jih napolnimo z marmelado in potresemo s Sukrin Melisom.

 cokoladni-trufleji-brez-glutena-mleka-soje-jajc-oresckov

 

Sestavine:

Priprava:

Čokolado razlomimo na manjše koščke in jo dodamo h kokosovemu olju. Kokosovo mleko segrejemo na majhnem ognju. Z vročim mlekom nato prelijemo čokolado in kokosovo olje ter mešamo, dokler se čokolada ne raztopi. Mešanico damo v hladilnik za nekaj ur, da se strdi (če nimamo časa, postavimo za 30-60 minut v zamrzovalnik).

Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kakavu v prahu. Hranimo v hladilniku.

 presni-cokoladni-trufleji-iz-datljev-brez-glutena-mleka-soje-jajc-oresckov

 

Sestavine:

  • 200 g razkoščičenih datljev
  • 2-3 žlice presnega kakava
  • mleti lešniki (opcijsko)
  • kokosovi kosmiči (opcijsko)

Priprava:

Datlje razkoščičimo in prelijemo z vročo vodo. Pustimo v vodi 15-20 minut, da se zmehčajo. Nato jih damo v blender ali multipraktik ter dobro zmeljemo. Dodamo kakav v prahu in po želji mlete lešnike ali mandlje. Vse skupaj premešamo v gladko zmes.

Roke zmočimo in iz mase naredimo majhne kroglice, ki jih povaljamo v kakavu, kokosovih kosmičih ali sesekljanih lešnikih. Hranimo v hladilniku.

Lešnikova potica brez mleka

23. dec. 2016 11.11.12

lesnikova-potica-brez-mleka

 

Sestavine:

  • 600 g moke
  • ¾ kocke kvasa
  • 250 ml rastlinskega napitka
  • 2 žlici sladkorja
  • 125 g margarine
  • ščepec soli
  • limonina lupinica
  • 2 rumenjaka
  • žlička ruma

Nadev:

  • 350 g lešnikov
  • 175 ml univerzalne smetane za kuhanje LeHa
  • 2 žlici ruma
  • 100 g sladkorja
  • limonina lupina
  • žlička cimeta
  • sneg 2 beljakov
  • 1 jajce
  • napitek po potrebi
  • rozine po želji

Priprava:

V posodici pripravimo kvasec, tako da damo v mlačen napitek žličko moke in sladkorja ter nadrobljen kvas, premešamo, pokrijemo in počakamo, da naraste. V drugo posodo presejemo moko, dodamo ščepec soli, preostali sladkor, raztopljeno margarino, rumenjaka, limonino lupinico, rum in vzhajan kvasec. Vse dobro pregnetemo v voljno testo in pokrito pustimo vzhajati na toplem 1 uro.

Medtem pripravimo nadev. Mlete lešnike popražimo v kozici, da zadišijo, jim dodamo cimet in sladkor ter zalijemo s smetano. Premešamo in nato dodamo lupinico, rum in rozine. Odstavimo. Ko se masa ohladi, dodamo jajce, na koncu primešamo še sneg. Masa mora biti lepo mazljiva. Če je pregosta, dodamo še malo napitka.

Testo razvaljamo na pomokanem prtu na 1 cm debelo in ga namažemo z nadevom. Čvrsto zvijemo, ga položimo v pomaščen pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut.

Medtem segrejemo pečico na 180°C. Vzhajano potico postavimo v pečico in pečemo 50 minut, oziroma dokler skorja ne postane zlato rjava in ko potrkamo nanjo, votlo zadoni. Pečeno potico vzamemo iz pekača in ohladimo.