Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

makadamija-mleko

 

Sestavine:

  • 1 skodelica makadamija oreščkov, ki smo jih predhodno namakali 4 ure
  • 3-4 skodelice vode
  • 1 žlica kokosove maščobe (za bolj kremast okus)
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 3-4 razkoščičenih datljev ali 3 žlice javorjevega sirupa
  • ščepec soli

 

Priprava:

Vse sestavine v blenderju premešamo v gladko tekočino. Če se nam med mešanjem napitek segreje, dodamo nekaj kock ledu, da ga ohladimo.

 

Nasvet:

Napitku lahko dodamo tudi malo kakava v prahu, cimeta, kokosa ali svežega sadja.

malinovo-jogurtova-torta

 

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca
  • 90 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 90 g brezglutenske moke za peko peciva (Semper)
  • maščoba za tortni model

 

Sestavine za kremo:

  • 250 g navadnega sojinega jogurta
  • 250 g malinovega sojinega jogurta (lahko tudi okus po želji)
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilin sladkor
  • sok pol limone
  • 6 lističev želatine
  • 6 žlic ruma
  • 250 g smetane za stepanje Soyatoo (kokos, riž ali soja)
  • malinova marmelada
  • 350 g malin (svežih ali zamrznjenih)

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C.

 

Jajca, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Vmešamo moko in maso vlijemo v pomaščen pekač za torte (premer 26 cm). Pečemo 12-15 minut. Nekoliko ohladimo. Pustimo kar v tortnem modelu.

 

Medtem pripravimo kremo. Jogurta zmešamo s sladkorjem v prahu, vanilin sladkorjem in limoninim sokom. Lističe želatine namakamo nekaj minut v hladni vodi. Nato jih ožamemo in raztopimo v vročem rumu in primešamo k jogurtu. Smetano stepemo in dodamo jogurtovi masi. Vse skupaj dobro premešamo.

 

Pečen biskvit premažemo z malinovo marmelado in obložimo z malinami. Nanj stresemo jogurtovo maso, poravnamo in dobro ohladimo (v hladilniku vsaj 2 uri, najbolje pa kar čez noč). Ohlajeno torto vzamemo iz tortnega obroča, okrasimo s smetano in malinami ter postrežemo dobro ohlajeno.

 

Nasvet:

Namesto malin lahko uporabimo katerokoli drugo sadje. Če želimo bolj rahel biskvit, ločimo rumenjake in beljake ter posebej stepemo trd sneg. Pri alergiji na jajca lahko uporabimo jajčni nadomestek No egg. Ravnamo se po navodilih proizvajalca.

bananino-mleko

 

Sestavine:

  • banana (mrzla sli zamrznjena, odvisno od želje, kakšen napitek želimo)
  • voda (ali mineralna voda)

 

Priprava:

V blenderju zmešamo banano in toliko vode, da dobimo "mlečni" napitek.

polenta-z-banano

 

Sestavine:

  • 1 skodelico polente
  • 4 skodelice vode
  • ščepec soli
  • ¼ skodelice riževega napitka
  • kokosovi kosmiči
  • 1 banana, narezana na rezine
  • rižev sirup ali sladkor (po okusu)
  • ½ žličke čokoladnega sirupa ali topljene čokolade (opcijsko)

 

Priprava:

V slanem kropu skuhamo polento po navodilih proizvajalca. Ko se polenta zgosti, vzamemo posodo s štedilnika in dodamo rižev napitek. Mešamo tako dolgo, dokler ne nastane kremasta polenta. Dodamo še rižev sirup oziroma sladilo po izbiri in dobro premešamo. Serviramo v skodelico ali globok krožnik.

 

Dodamo rezano banano, potresemo s kokosovimi kosmiči in prilijemo še stopljeno čokolado. Postrežemo še vroče.

domaca-smetana-za-stepanje-brez-mleka

Sestavine:

  • 400 ml polnomastnega kokosovega mleka
  • 1 žlica sladkorja ali glukoze
  • vanilja, cimet … (po želji)

 

Priprava:

Kokosovo mleko čez noč dobro ohladimo v hladilniku, da se kokosova maščoba loči od kokosovega soka. Pločevinko odpremo in odlijemo v drugo posodo kokosov sok (uporabimo npr. za smoothie). Vzamemo gosto kokosovo smetano, ji dodamo sladilo in vaniljo ter dobro premešamo (3-5 minut).

 

Namig: Najbolje, če jo uporabimo takoj, ker čez čas pade skupaj. Kremi lahko dodamo tudi cimet, kakav ali mandljevo aromo.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka