Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

kosmici-s-karameliziranimi-orescki-sadjem-brez-glutena

 

Sestavine (za 1 osebo):

  • 3 žlice vode
  • 50 g sladkorja
  • 40 g različnih oreščkov (orehi, lešniki, mandlji ali indijski oreščki)
  • ½ žličke cimeta
  • 30 g Semper kosmičev z rdečimi sadeži
  • sadje po okusu
  • 125 g skute z 2 žlicama jogurta ali mleka

 

Priprava:

Sladkor in vodo prelijemo v manjšo kozico in kuhamo, ne da bi mešali. Oreščke potresemo s cimetom in dobro premešamo, pretresemo v kozico in na manjšem ognju med mešanjem pustimo, da karamelizirajo. Odstranimo z ognja in pretresemo na peki papir. Z dvema vilicama ločimo oreščke in pustimo, da se ohladijo.

 

Ohlajene oreščke stresemo v posodico, dodamo kosmiče in poljubno sadje. Skuto in mleko premešamo in pretresemo preko kosmičev.

 

Namig: Alergiki na mleko lahko namesto skute in jogurta uporabijo sojin ali kokosov desert.

velikonocni-kruh-brez-glutena-mleka-oresckov

 

Sestavine:

Premaz:

 

Priprava:

V posodo stresemo moko, xantan gumi, sol, sladkor in kvas. Premešamo in na sredino zlijemo topel napitek. Premešamo in pregnetemo v gladko testo, ki ga pokritega pustimo vzhajati 10 minut. Nato dodamo še preostale sestavine za testo in dobro pregnetemo. Oblikujemo v kroglo in postavimo na pomaščen pekač. Z ostrim nožem na sredini zarežemo križ. Da se testo ne bi izsušilo, ga premažemo z vodo. Postavimo na toplo in pustimo vzhajati še 1 uro.

 

Vzhajan kruh premažemo s stepenim rumenjakom, ki smo mu dodali malo napitka in potresemo z grobim sladkorjem. Postavimo v predogreto pečico na 180°C in pečemo 30 do 35 minut. Ohladimo na rešetki.

 

Namig: Testu lahko dodamo tudi 60 g rozin, suhih brusnic ali koščkov čokolade.

velikonocna-gnezdeca-brez-glutena-mleka

 

Sestavine:

  • 260 g brezglutenske moke za peko piškotov in peciva Semper
  • 60 g kakava v prahu
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 110 g margarine brez mleka
  • 200 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g bele čokolade (Bonvita ali Plamil)
  • 1 skodelica s čokolado oblitih arašidov ali barvnih čokoladnih bombonov

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. V posodo stresemo moko, kakav, pecilni prašek in sol. V drugi posodi penasto vmešamo margarino in sladkor, dodamo še jajci in vanilin sladkor in dobro premešamo. Dodamo še suhe sestavine in narahlo premešamo v gladko testo.

 

Oblikujemo majhne kroglice in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem (dovolj narazen). Nekaj piškotov lahko potresemo s sladkorjem. Postavimo v pečico in pečemo 10 do 12 minut. V še vroče piškote z konico lesene žlice naredimo luknjico za gnezdo.

 

Belo čokolado raztopimo in prelijemo v luknjico. Dekoriramo s čokoladnimi bomboni/arašidi.

cokoladna-potica-brez-mleka-jajc-oresckov

 

Sestavine:

Nadev:

 

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec. Kvas zmešamo s 3 žlicami toplega napitka in žličko sladkorja ter pustimo, da kvasovke začnejo delovati.

 

Suhe sestavine zmešamo, na sredini naredimo vdolbinico in vanjo vlijemo mokre sestavine s kvascem. Pregnetemo v voljno testo, pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati cca. 1 uro.

 

Medtem pripravimo nadev. Smetano segrejemo in v njej raztopimo čokolado. Dodamo kokosove kosmiče in po potrebi dolivamo napitek, da dobimo mazljivo maso.

 

Ko testo podvoji volumen, ga na pomokanem prtu razvaljamo v pravokotnik in premažemo z nadevom. S pomočjo prta zvijemo in položimo v pomaščen model za peko potice. Nekajkrat prebodemo in pustimo ponovno vzhajati od 30 do 45 minut.

 

Pečemo v predogreti pečici na 180°C od 30 do 40 minut.

velikonocna-potica-brez-glutena-mleka

 

Sestavine:

 

Priprava:

Vse sestavine razen moke in kvasa zmešamo in segrejemo do mlačnega. Moko pretresemo v večjo posodo, dodamo razdrobljen kvas, premešamo in na sredini naredimo luknjo, v katero zlijemo segreto zmes. Z mešalnikom premešamo, nato pa na pomokani delovni površini testo še ročno pregnetemo v voljno testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati od 10 do 15 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo, namažemo s poljubnim polnilom, zvijemo in položimo v pomaščen pekač za potico.


Pokrito pustimo vzhajati še od 30 do 35 minut. Preden potico ga damo v pečico, jo nekajkrat prebodemo in površino premažemo z vodo. Postavimo v predogreto pečico in pečemo na 180°C približno od 30 do 35 minut.