Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

Domači pektin

30. jul. 2015 11:56:29

domaci-pektin

 

Sestavine:

  • 2,25 kg belega dela limonine lupine
  • 2 skodelici vode
  • ¼ skodelice limoninega soka

 

Priprava:

Olupimo ali iztisnemo limone (in jih porabimo za drug namen). Izrežemo bele dele olupka, jih nasekljamo in natehtamo 2,25 kg. V posodi zmešamo limonine olupke in limonin sok ter pustimo stati 2 uri. Dodamo še vodo in pustimo stati še 1 uro. Nato postavimo na štedilnik in zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 15 minut. Dobro ohladimo. Precedimo skozi gosto krpo in hranimo v hladilniku do 7 dni in zamrzovalniku do pol leta.

 

Nasvet:  Pektin je snov, ki naredi marmelado lepo gosto. Največ pektina se nahaja v notranjem (belem) delu lupine citrusov. Isti recept lahko uporabimo za kateri koli citrus, najlažje pa bomo pridobili pektin iz grenivke, saj ima največjo in najdebelejšo lupino.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

lomljenec-z-jagodicjem-brez-glutena-mleka-soje-jajc

 

Sestavine:

 

Priprava:

Jagode operemo in razrežemo na manjše koščke. Zmešamo jih z opranimi borovnicami in malinami ter sirupom.

 

Oreščke, kosmiče, sirup, sol in cimet damo v blender in premešamo. Pustimo še majhne koščke za bolj hrustljav okus.

 

V stekleno ali keramično posodo dodamo večino jagodičevja. Nekaj malega prihranimo. Preko razporedimo večino hrustljavega nadeva. Potresemo s preostankom jagodičevja in oreščkov ter postrežemo dobro ohlajeno.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

kokosov-puding-brez-glutena-mleka-soje-jajc-oresckov

 

Sestavine:

  • 4 skodelice polnomastnega kokosovega mleka
  • ½ žličke soli
  • 2/3 skodelice sladkorja v prahu
  • ½ skodelice krompirjevega ali tapiokinega škroba
  • mleti cimet

 

Priprava:

Namastimo 4 -8 posodic za puding. V posodo stresemo kokosovo mleko, sol in sladkor ter kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi. V drugo posodico stresemo škrob, dodamo 1 skodelico segretega kokosovega mleka ter dobro premešamo v gladko, tekočo zmes. Le-to postopoma vlivamo v segreto kokosovo mleko in ob neprestanem mešanju kuhamo še 5 minut, dokler ne dobimo gladkega pudinga. Prelijemo v posodice in ohladimo na sobni temperaturi. Ohlajen puding postavimo še za nekaj ur v hladilnik. Dobro ohlajenega z nožem obrežemo ob robu posodice ter pretresemo na krožnik. Potresemo z mletim cimetom.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

marelicni-cmoki-brez-glutena-mleka

 

Sestavine:

 

Priprava:

Marelice operemo in razpolovimo. V vsako polovičko damo malo sladkorja. Napitek in margarino zavremo, postopoma dodajamo moko in neprestano mešamo, da nastane gladko testo, ki se loči od roba posode. Ohladimo.

 

Ohlajeni masi dodamo jajce, po potrebi nekoliko moke ter oblikujemo svaljek. S pomočjo noža ga razdelimo na 12 enakih delov. Vsak košček s prsti malo sploščimo, nanj položimo polovico marelice ter oblikujemo cmoke.

Cmoke položimo v vrelo vodo ter kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Postrežemo s sladkorjem in drobtinami.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

cokoladna-pita-z-jagodami-brez-glutena-mleka-jajc

 

Sestavine:

 

Nadev:

  • 340 g koščkov temne čokolade
  • 1 pločevinka dobro ohlajenega polnomastnega kokosovega mleka
  • malo sladkorja ali sirupa
  • ščepec soli

 

Jagodni preliv:

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C in namastimo pekač za pite. Mandlje s pomočjo blenderja ali multipraktika drobno zmeljemo. Dodamo kokosovo olje, javorjev sirup, sol in ovseno moko in premešamo v testo. Na koncu dodamo še ovsene kosmiče, premešamo, vendar pustimo kosmiče še v majhnih koščkih. Dobljeno testo razporedimo po pekaču in dobro potlačimo. Nekajkrat prebodemo z vilicami. Postavimo v pečico in pečemo 10-13 minut do zlatorjave barve. Ohladimo na rešetki.

 

Za nadev vzamemo dobro ohlajeno kokosovo mleko. Z vrha previdno poberemo gosto kokosovo smetano, dodamo ji koščke čokolade in dobro premešamo. Na srednjem ognju kuhamo, dokler se čokolada ne raztopi. Odstranimo z ognja, dodamo še sladilo, sol in vaniljo.

 

Jagode stresemo v posodo, dodamo sladilo in škrob ter dobro premešamo. Postavimo na štedilnik in na zmernem ognju kuhamo 10-15 minut. Kuhanim jagodam dodamo vaniljo.

 

Čokoladni nadev pretresemo na pečeno testo za pito ter enakomerno razporedimo. Postavimo v zamrzovalnik za najmanj 2 uri. Pred serviranjem pustimo stati na sobni temperaturi 15-30 minut. Postrežemo z jagodnim prelivom.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka