Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

jagodno-bananina-sladoledna-lucka

 

Sestavine:

  • 1 zrela banana, zrezana na kolobarje in zamrznjena
  • 12 večjih jagod, očiščenih in razpolovljenih
  • ½ skodelice pomarančnega ali ananasovega soka

 

Priprava:

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko tekočo zmes, ki jo prelijemo v modelčke za lučke. Damo v zamrzovalnik. Čez cca. 2 uri vzamemo lučke iz zamrzovalnika in na sredino porinemo lesene palčke. Vrnemo v zamrzovalnik za dodatnih 6 ur (ali najbolje čez noč).

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

ovseni-piskoti-iz-3-sestavin

 

Sestavine:

  • 2 zreli banani
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • ¼ skodelice suhega ribeza ali brusnic

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. Pekač obložimo s peki papirjem. V posodi pretlačimo banano, dodamo ovsene kosmiče in suh ribez/brusnice. Premešamo. Z žlico zajemamo maso in polagamo na pekač. Pečemo 10-12 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjavi.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

presni-rjavcki

 

Sestavine:

 

Priprava:

V mešalniku drobno sesekljamo orehe. Postopoma v mešalnik dodajamo datlje, da se zmes dobro premelje in premeša. Na koncu dodamo še kakav in dobro premešamo.

 

Maso pretresemo v manjši pekač, zgladimo in postavimo v hladilnik, da se rjavčki nekoliko strdijo, da jih lažje razrežemo.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

domac-jajcni-nadomestek

 

Sestavine (nadomestek za 45-50 jajc):

  • 2 ½ skodelici krompirjevega škroba
  • 1 ½ skodelice tapiokine moke
  • 2/3 skodelice pecilnega praška z vinskim kamnom
  • 1/3 skodelice sode bikarbone

 

Priprava:

Vse sestavine premešamo in shranimo v zrakotesnem kozarcu.

 

Nasvet: Jed, ki ste ji dodali domači jajčni nadomestek, čim prej dajte v pečico ali specite na ponvi, ker se izgublja učinkovitost tega praška, če jed nekaj časa stoji.

1 jajce = ½ žlice praška + 2 žlici vode

1 rumenjak = ½ žlice praška + 1 žlica vode

Za sneg je potrebno mešanico prahu in vode dobro stepsti. Žal s pomočjo tega nadomestka ne moremo narediti meringue.

Namesto krompirjevega škroba lahko vzamemo koruzni škrob in namesto tapiokine moke marantovo moko.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka 

roziceva-potica-brez-glutena-mleka-jajc-oresckov

 

Sestavine:

Za kvasec:

Za testo:

Za nadev:

  • 1 pest opranih rozin
  • 1 pest opranih in na koščke narezanih suhih marelic
  • 1 skodelica (2,5 dl) rožičeve moke
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • malo cimeta
  • 1 zavitek vanilin sladkorja
  • naribana 1/3 limonine lupinice
  • 2 žlici ruma
  • topel rižev napitek
  • 3 žlice sluzi iz chia semen ali prekuhanih lanenih semen

 

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec. V malo tople vode ali rižev napitek nadrobimo kvas ter dodamo sladkor in tapiokino moko. Pustimo na toplem vzhajati, da se naredijo mehurčki.

 

Skodelico rožičeve moke zakuhamo v vrelem riževem napitku. Ko dobro prevre, odstavimo. Nato dodamo rozine in marelice, sladkor in javorjev sirup. Premešamo. Dodamo še cimet, vanilin sladkor, limonino lupinico, rum in 3 žlice sluzi. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da se napije.

 

V večjo posodo ali na pult stresemo mešanico mok. Ob robu malce posolimo. V sredini naredimo luknjico in vanjo vlijemo kvasec. Na vse skupaj nadrobimo margarino. Naribamo in dodamo 1 jabolko. Počasi dodajamo toplo vodo ali rižev napitek in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 45 minut.

 

Namastimo manjši pekač za potico (premer 15-20 cm). Testo pretresemo na pomokan kuhinjski prt in pregnetemo. Če je preveč lepljivo, dodamo riževo moko. Razvaljamo na noževo konico debelo. Če se testo težko valja in se trga, ga razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Razvaljano testo premažemo z nadevom in zvijemo v potico ter previdno položimo v pekač. Pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati še 20 minut.

 

V vmesnem času segrejemo pečico na 180°C. Vzhajano potico postavimo v pečico, pokrijemo s folijo in pečemo 35-45 minut, nekaj minut pred koncem folijo odstranimo, da se zapeče še na vrhu. Pečeno potico potresemo s sladkorjem v prahu.