Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

kvinojini-kolacki-z-banano-jagodami

 

Sestavine:

  • 1 1/3 skodelice kvinojine moke
  • 1 žlička vinskega kamna
  • ½ žličke soli
  • ½ skodelice rjavega sladkorja
  • 2 jajci (ali 2 žlici chia semen namočenih v 6 žlicah vode ali jajčni nadomestek)
  • 2 žlici zmehčane margarine brez mleka
  • 1 žlička vanilin ekstrakta
  • 2 srednje veliki zreli banani
  • 1 skodelica kuhane kvinoje
  • 1 skodelica jagod, zrezanih na rezine (lahko tudi katero koli drugo sadje)
  • 1-2 na rezini narezani jagodi (za okras)

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Namastimo pekač za kolačke ali ga obložimo s papirnatimi modelčki. V manjši posodi zmešamo moko, sol in vinski kamen. V večji posodi zmešamo sladkor, margarino, jajce (ali nadomestek) in vaniljo ter premešamo v gladko zmes. Po žlicah dodajamo mešanico moke in dobro premešamo, da se sestavine premešajo.

 

Nato dodamo zmečkano banano in kuhano kvinojo. Dobro premešamo in dodamo še rezine jagod. Narahlo premešamo in napolnimo modelčke za kolačke. Na vrh položimo rezino jagode. Postavimo v pečico in pečemo 25-30 minut. Ohladimo na rešetki.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

ajdove-palacinke

 

Sestavine:

  • 1 skodelica ajdove moke
  • 300 ml Radenske
  • 2 žlici chia semen ali mletih lanenih semen
  • 6 žlic vode
  • ščepec cimeta
  • ščepec soli

 

Priprava:

V posodici zmešamo chia semena z vodo in pustimo stati 10 minut, da se zgosti v želatino. Primešamo moko, Radensko, cimet in sol ter premešamo v gladko maso.

 

Ponev dobro segrejemo in namastimo. Priporočamo uporabo kokosovega olja. Na ponev zlijemo del mase. Palačinke morajo biti malo debelejše kot običajne, saj je testo zelo rahlo. Pečemo nekaj minut na eni, nato še na drugi strani. Postrežemo še vroče s poljubnim namazom ali svežim sadjem.

 

Nasvet: Namesto chia semen lahko uporabimo tudi namočena in zmleta lanena semena ali jajce, če nimamo alergije na jajca. Palačinke so primerne tudi za vse, ki so na anti-kandida dieti.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

jagodno-bananina-sladoledna-lucka

 

Sestavine:

  • 1 zrela banana, zrezana na kolobarje in zamrznjena
  • 12 večjih jagod, očiščenih in razpolovljenih
  • ½ skodelice pomarančnega ali ananasovega soka

 

Priprava:

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko tekočo zmes, ki jo prelijemo v modelčke za lučke. Damo v zamrzovalnik. Čez cca. 2 uri vzamemo lučke iz zamrzovalnika in na sredino porinemo lesene palčke. Vrnemo v zamrzovalnik za dodatnih 6 ur (ali najbolje čez noč).

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

ovseni-piskoti-iz-3-sestavin

 

Sestavine:

  • 2 zreli banani
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • ¼ skodelice suhega ribeza ali brusnic

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. Pekač obložimo s peki papirjem. V posodi pretlačimo banano, dodamo ovsene kosmiče in suh ribez/brusnice. Premešamo. Z žlico zajemamo maso in polagamo na pekač. Pečemo 10-12 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjavi.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

presni-rjavcki

 

Sestavine:

 

Priprava:

V mešalniku drobno sesekljamo orehe. Postopoma v mešalnik dodajamo datlje, da se zmes dobro premelje in premeša. Na koncu dodamo še kakav in dobro premešamo.

 

Maso pretresemo v manjši pekač, zgladimo in postavimo v hladilnik, da se rjavčki nekoliko strdijo, da jih lažje razrežemo.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka