Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

Sestavine (za 8 dl namaza):domac-veganski-cokoladni-namaz

 

Priprava:

Lešnike streseš v pekač in jih pražiš 10 minut na 200°C. Vzameš iz pečice, počakaš, da se malo ohladijo in jih olupiš. Lahko jih zaviješ v kuhinjsko krpo ali pa jih olupiš kar med prsti. V še vročo pečico daš steklene kozarčke, v katere nato shraniš namaz.

 

2 skodelici olupljenih lešnikov streseš v mešanik/blender. Raztopiš kokosovo maščobo. V skodelico daš 2 žlici vanilin sladkorja in skodelico napolniš s preostalim sladkorjem. Streseš v blender (količino sladkorja lahko prilagajaš po svojem okusu). Za bolj zdrav namaz uporabi rjavi sladkor ali med. V blender dodaš še 2 zvrhani žlici kakava in 1/3 skodelice kokosovega olja. Vse skupaj dobro premešaš.

 

Dobljeni namaz preliješ v steklene kozarčke. Ohlajenega hraniš v hladilniku, da ohraniš gosto konsistenco (na sobni temperaturi je poleti preveč tekoč).

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

Domač breskov kompot

7. avg. 2014 02:00:00

Sestavine:domac-breskov-kompot

  • breskve
  • 300 g sladkorja na 1 l vode

 

Priprava:

Breskve operite, razkoščičite in razrežite na četrtinke. Kozarce za vlaganje dobro operite in vanje nadevajte do vrha breskev.

Vodo in sladkor zavrite ter zlijte v kozarce (voda mora priti do roba). Kozarce dobro zaprite in položite v večjo posodo. Do polovice jo napolnite z vodo, postavite na štedilnik in pustite vreti toliko časa, da se znotraj kozarcev začnejo pojavljati mehurčki.

Odstranite iz posode in še enkrat preverite, če je pokrovček dobro privit. Kozarce položite na glavo in pustite čez noč pokrite, da se ohladijo. Kompot shranite v temno shrambo.

 

Nasvet: Po istem postopku lahko vložite tudi drugo poljubno sadje.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

Domača bio robidova marmelada

4. avg. 2014 02:00:00

Sestavine:domaca-robidova-marmelada

 

Priprava:

Robidnice operite in očistite. Stresite v večjo nizko posodo, potresite z želirnim sredstvom in dobro premešajte z metlico. Dodajte sok 1 limone in sladkor (količino prilagodite svojemu okusu). Vse skupaj postavite na ogenj in ob stalnem mešanju zavrite. Če želite manjše koščke ali popolnoma gladko marmelado, jo premešajte s paličnim mešalnikom. Pustite vreti še 3 minute. Odstavite s štedilnika.

 

Manjše kozarce za vlaganje operite z vročo vodo in napolnite z vročo marmelado. Dobro zaprite in za 5 minut postavite na pokrovček.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si

Domač marelični kompot

1. avg. 2014 11:50:40

marelicni-kompot

Sestavine:

  • marelice
  • 300 g sladkorja na 1 l vode

 

Priprava:

Marelice operite, prepolovite in razkoščičite. Kozarce za vlaganje dobro operite in vanje nadevajte do vrha marelice.

Vodo in sladkor zavrite ter zlijte v kozarce (voda mora priti do roba). Kozarce dobro zaprite in položite v večjo posodo. Do polovice jo napolnite z vodo, postavite na štedilnik in pustite vreti toliko časa, da se znotraj kozarcev začnejo pojavljati mehurčki.

Odstranite iz posode in še enkrat preverite, če je pokrovček dobro privit. Kozarce položite na glavo in pustite čez noč pokrite, da se ohladijo. Kompot shranite v temno shrambo.

 

Nasvet: Po istem postopku lahko vložite tudi drugo poljubno sadje.

Domača bio marelična marmelada

30. jul. 2014 02:00:00

Sestavine:domaca-marelicna-marmelada

 

Priprava:

Marelice operite in izkoščičite ter razrežite na manjše koščke. Stresite v večjo nizko posodo, potresite z želirnim sredstvom in dobro premešajte z metlico. Dodajte sok 1 limone in sladkor (količino prilagodite svojemu okusu). Vse skupaj postavite na ogenj in ob stalnem mešanju zavrite. Če želite manjše koščke ali popolnoma gladko marmelado, jo premešajte s paličnim mešalnikom. Pustite vreti še 3 minute. Odstavite s štedilnika.

 

Manjše kozarce za vlaganje operite z vročo vodo in napolnite z vročo marmelado. Dobro zaprite in za 5 minut postavite na pokrovček.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si