Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

Celiakija in glutenska intoleranca

19. apr. 2018 02.00.00

Celiakija velja za najbolj nediagnosticirano bolezen današnjega časa, ki potencialno vpliva na enega od vsakih 100 do 140 ljudi. Je avtoimunska kronična dedna bolezen, ki lahko privede do podhranjenosti, če je ne zdravimo.

 

Celiakija je zdravstveno stanje, pri katerem črevesje ne prenese glutena v hrani. Gluten je beljakovina v pšenici, piri, kamutu, rži in ječmenu. Pri nezdravljeni celiakiji pride do poškodb sluznice tankega črevesja. To povzroča sploščenje drobnih resic, ki obdajajo notranjost črevesja. Vloga le-teh je, da razčlenjujejo in posrkajo hranljive snovi iz živil. Pri nezdravljeni celiakiji pride do vnetja črevesne sluznice in sploščenja teh resic, kar preprečuje absorpcijo hranilnih snovi in mineralov iz hrane. Hranila gredo, namesto da bi se absorbirala, hitro skozi tanko črevo in to privede do pomanjkanja vitaminov in mineralov, včasih tudi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v telesu.

Preberi več >>

Dieta z nizkim glikemičnim indeksom

18. apr. 2018 13.58.13

Število sladkornih bolnikov iz leta v leto narašča. V zadnjih 50 letih se je njihovo število podvojilo. Zaskrbljujoče pri tem je, da ima vse več mladih sladkorno bolezen tipa 2 (sladkorna bolezen zaradi slabih življenjskih navad). To ponazarja naraščajoč trend nezdravega prehranjevanja in premalo gibanja med mladimi. Njihova telesna pripravljenost iz leta v leto strmo pada, medtem ko smo po številu (pre)debelih otrok v samem evropskem in svetovnem vrhu. Zdrav način življenja in prehranjevanja se začne doma. Zato moramo biti odrasli zgled mladim ter poskrbeti za svoje in njihovo zdravje z ustrezno prehrano in rednim gibanjem.

 

Dieta z nizkim glikemičnim indeksom se je v številnih študijah izkazala kot dieta, ki daje boljše rezultate kot diete z visokim glikemičnim indeksom pri enakem vnosu kalorij. Zakaj je temu tako?

Preberi več >>

Sindrom razdražljivega črevesja

3. jul. 2017 02.00.00

Sindrom razdražljivega črevesja je zelo pogosta motnja, ki prizadene debelo črevo. Najpogosteje se pojavi v obdobju med dvajsetim in štiridesetim letom starosti, ženske pa so dvakrat pogosteje prizadete kot moški. Najpogostejši simptomi so bolečine v trebuhu, pogosti krči, napenjanje, plini, driska ali zaprtje. Sindrom razdražljivega črevesja je kronično stanje, ki ga moramo dolgoročno upravljati.

Preberi več >>

Alkalna dieta proti zakisanosti

3. jul. 2017 02.00.00

Že v antiki so vedeli, da način življenja in prehrane močno vplivata na zdravje in splošno počutje. Današnje hitro in stresno življenje, nezdrava prehrana, onesnaženo okolje in pomanjkanje telesne aktivnosti izjemno povečujejo zakisanost telesa. Zakisanost telesa pa je lahko eden glavnih vzrokov številnih zdravstvenih težav. Uradna medicina sicer o zakisanosti telesa ne govori dosti, več pozornosti ji posveča alternativna medicina.

 

Zakisanost telesa ali acidoza je stanje porušenega kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu. Naše telo namreč lahko dobro deluje le v pravilnem kislinsko-bazičnem razmerju. Le-to je pogosto porušeno zaradi oslabljene zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov iz telesa, ki nenehno nastajajo pri presnovnih procesih v celicah.

 

zakisanost-telesa-alkalna-dieta

 

Kisline in baze

Kisline so snovi, ki oddajajo protone (pozitivno nabite vodikove ione H+ ), medtem ko so baze snovi, ki te protone sprejemajo. Pri srečanju kislin in baz pride do vezave obeh vrst v nevtralno spojino, medtem ko presežni pozitivno ali negativno nabiti delci določajo, ali bo tekočina kisla ali bazična.

 

Enota za merjenje kislosti oziroma bazičnosti je pH vrednost, ki znaša od 1 do 14, kjer 1 pomeni najmočnejšo kislino, 14 pa najmočnejšo bazo. Nevtralna tekočina ima vrednost 7. pH vrednost tkiv je odvisna od njihove funkcije. Normalni pH krvi je na primer rahlo bazičen (alkalen) z vrednostjo 7,35-7,45, kar omogoča boljši transport kisika po telesu. Nasprotno je koža kisla (pH med 4 in 6,5), da lahko zagotovi obrambo telesa pred vdorom mikroorganizmov.

 

Znotraj prebavnega trakta se pH vrednost spreminja. Želodec mora imeti pH vrednost okoli 1,5, da lahko zagotovi začetek presnove beljakovin in zaščito pred infekcijami. Ko pa snov iz želodca enkrat doseže tanko črevo, se mora pH vrednost dvigniti na 8-8,5, da se lahko izločijo encimi trebušne slinavke in jeter ter dokončno razgradijo zaužito hrano. Medtem ko bakterije v debelem črevesju uspevajo v okolju s pH vrednostjo okoli 6,8.

 

Neprimerna pH vrednost lahko povzroči vnetne procese in prekomerno razraščanje patogenih bakterij in glivic, kar vodi v hude prebavne težave in težave z imunskim sistemom. Črevesna flora, ki predstavlja velikansko populacijo več kot 1000 vrst različnih mikroorganizmov, namreč opravlja pomembne funkcije v presnovi in delovanju našega imunskega sistema. Krepi naš imunski sistem, preprečuje razširjanje bolezenskih klic in nevtralizira vse organizmu tuje snovi, ki pridejo s hrano v telo. Zdrava črevesna flora je tako pomembna za normalno prebavo in oskrbo telesa z vsemi hranilnimi snovmi.

 

Zaradi številnih dejavnikov, kot so stres, nepravilna prehrana, pogosto uživanje antibiotikov in kemoterapevtikov, je imunski sistem na nivoju črevesja močno oslabljen in večina bakterijske flore uničene. Stalno kopičenje strupenih snovi zato poškoduje črevesno sluznico, kar privede do skrajšanja črevesnih resic ter kroničnih vnetij. Spremenjena črevesna sluznica postane mnogo bolj prepustna, zato bakterije in virusi lažje prodrejo v krvni obtok.  Enako velja za beljakovine iz hrane, ki neprebavljene iz črevesja prehajajo v krvni obtok, kar posledično vodi v številne alergije in intolerance na hrano. V končni fazi lahko pride do popolne oslabitve imunskega sistema v črevesju, kjer se nahaja približno 80% celokupnega imunskega sistema.

 

Posledice kronične zakisanosti telesa

V primeru stalne obremenitve organov in tkiv z odvečnimi kislinami pride v določenem času do neželenih učinkov, kot so zmanjševanje mišične mase, sprememba kostnega tkiva, slabost, bruhanje, omotičnost in glavoboli. Zaradi nalaganja kristalčkov lahko pride tudi do bolečin v sklepih. V izrednih primerih lahko krvna acidoza privede do aritmije, zastoja srca, kome ali celo smrti.

 

Posledica zakisanja vezivnega tkiva in medceličnega prostora so številne bolezenske težave, kot so putika, revma, obolenja vezivnega tkiva, celulit, vnetno-degenerativne spremembe gibalnega aparata, razne oblike bolečin, migrena, osteoporoza, artroza, diabetes, bolezni ožilja in srca, možganska kap, motnje v prekrvavitvi organov in tkiv, prebavne težave, črevesna glivična obolenja, pojav obolenja zob, kronično vnetni procesi v črevesju in alergije. Omenjene bolezenske simptome pa spremljajo nespecifični znaki kronične utrujenosti (»burn-out sindrom«), slabega razpoloženja, motenj pri spanju, živčne utrujenosti, zmanjšana sposobnost koncentracije in umskega dela ter volje do dela.

 

Zakisanost pa vpliva ne samo na možgansko koncentracijo, temveč tudi na inteligenčni količnik. V obsežni ameriški raziskavi na večji populaciji šolskih otrok so namreč ugotovili, da je bila povečana koncentracija kislin v telesu v tesni povezavi z zmanjšanem IQ pri vseh preiskovancih.

 

Vzdrževanje kislo-bazičnega ravnovesja s pomočjo alkalne diete

Alkalna dieta temelji na čim manjšem vnosu živalskih beljakovin, sladkorjev in predelane hrane, saj ta živila povzročajo zakisanost telesa. Na drugi strani priporoča uživanje čim večjih količin sadja, zelenjave in polnozrnatih žit, ki delujejo bazično in pozitivno vplivajo na vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnotežja.

 

Najbolj priporočljiva živila v alkalni dieti so: limona, limeta, melona, lubenica, grozdje, kivi, mango, pasijonka, ananas, vodna kreša, šparglji, kajenski poper, datlji, rozine, fige, agar agar, zelena zelenjava, korenje, čebula, česen, komarček, jagodičje, jabolka, marelice, avokado, banane, nektarine, breskve, cvetača, repa, bučke, paprika, rdeča pesa, grah in krompir.

 

Sprejemljiva so tudi živila s pH vrednostjo okoli 7,0, kot so: mandlji, artičoke, brstični ohrovt, češnje, kokos, kumarice, jajčevci, por, gobe, olive, radič, paradižnik, kostanj, surovo kozje mleko, olivno olje, proso, amarant, sezam, soja, jabolčni kis, kakav v prahu in kakavovo maslo.

 

Izogibati se je potrebno predvsem mesu, procesiranim kosmičem in pecivu (z visoko vsebnostjo sladkorja, pšenice, kvasa, soli in aditivov), izdelkom iz kravjega mleka, ocvrti hrani, alkoholu, sladkim in energijskim pijačam, kavi, čaju in čokoladi (predvsem mlečni čokoladi z visokim deležem sladkorja).

 

Uravnotežena zdrava prehrana in gibanje sta torej prvi korak k izboljšanju ravnovesij v našem telesu. Ker pa nam hiter življenjski ritem in način prehranjevanja velikokrat tega ne dopuščata, je v tem primeru pametno poseči tudi po dopolnilih, ki pomagajo vzpostaviti ravnovesje našega telesa. 

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

Dieta pri težavah s ščitnico

1. jul. 2017 02.00.00

Ščitnica je ena najpomembnejših žlez v telesu. Nahaja se na sprednji strani vratu in skrbi za  izločanje hormonov, ki nadzirajo nekatere pomembne funkcije v telesu, vključno z nadziranjem telesne teže, porabo energije, presnove in spanja. Ženskam v nekaterih obdobjih, kot sta nosečnost in menopavza, hormoni sicer naravno nihajo, vendar pa imajo ženske veliko večje tveganje za razvoj težav v delovanju ščitnice kot moški.

Preberi več >>