Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

GSM: 041 600 749
Tel: 0599 60755
E-pošta: info@mojaalergija.si
Vaša košarica je prazna.

Naše telo za pravilno delovanje srca, živcev in mišic ter strjevanje krvi potrebuje kalcij. Kalcij je zelo pomembna sestavina kosti, v katerih je kar 99 odstotkov vsega kalcija v telesu. Zadostno količino si zagotovimo s primerno prehrano. Če primerne količine s hrano ne zaužijemo, se mora kalcij sprostiti iz kosti. To povzroči zmanjšanje kostne gostote, kar vodi v povečano tveganje za zlome. Alergiki na mleko in vegani morajo biti še posebej pozorni, da uživajo dovolj živil, bogatih s kalcijem, da ne pride do pomanjkanja.

Preberi več >>

Soja in sojini izdelki so v zadnjih 20 letih postali najpomembnejši nadomestek mesa in mlečnih izdelkov, vedno bolj priljubljeni pa postajajo tudi med vsejedci, saj predstavljajo bogat vir visoko kvalitetnih beljakovin, vlaknin in esencialnih mineralov. Soja je bogata z izoflavoni, ki uravnavajo hormone v telesu, prav tako znižuje slab holesterol in preprečuje pridobivanje odvečnih kilogramov. Vendar pa se v zadnjih časih pojavlja tudi vse več dilem o tem, ali je soja zdrava ali ne.

Preberi več >>

GAPS dieta

25. apr. 2018 02.00.00

Vse več ljudi se sooča s kroničnimi prebavnimi težavami, driskami, celiakijo, alergijami in intolerancami na hrano, Chronovo boleznijo, avtoimunimi boleznimi  in ulceroznim kolitisom. Na drugi strani je vedno več otrok avtističnih, imajo motnjo pozornosti, disleksijo, obsesivno-kompulzivno motnjo, motnje hranjenja in so hiperaktivni. Vse naštete in še mnoge druge bolezni sodobnega časa so botrovale, da je nevrologinja in prehranska strokovnjakinja dr. Natasha Campbell-McBride leta 2004 zasnovala tako imenovano GAPS dieto.

GAPS dieta (Gut and Psychology Syndrome)  je prehranski protokol za zdravljenje črevesja in nevroloških motenj. Najpogosteje se jo uporablja za zdravljenje vnetnih prebavnih težav, sindroma prepustnega črevesja, avtizma, hiperaktivnosti, depresije, napadov tesnobe in avtoimunih bolezni. Temelji na SCD dieti, t.j. dieti specifičnih ogljikovih hidratov, katere temelj je, da iz prehrane izločimo večino ogljikovih hidratov.

Preberi več >>

Pšenica in pšenični izdelki so vse okoli nas. Obožujemo vonj po sveže pečenih žemljicah in kruhu, otroška najljubša hrana so špageti in za zajtrk se ne moremo upreti svojim najljubšim kosmičem. Za mnoge je izločitev teh dobrot iz njihove prehrane nekaj nepredstavljivega, celo norega. Vendar na drugi strani vse več ljudi prehaja na dieto brez pšenice. In to z dobrim razlogom. Številne znanstvene raziskave namreč dokazuje, da uživanje pšenice lahko povzroča mnoge zdravstvene težave.

Preberi več >>

Celiakija in glutenska intoleranca

19. apr. 2018 02.00.00

Celiakija velja za najbolj nediagnosticirano bolezen današnjega časa, ki potencialno vpliva na enega od vsakih 100 do 140 ljudi. Je avtoimunska kronična dedna bolezen, ki lahko privede do podhranjenosti, če je ne zdravimo.

 

Celiakija je zdravstveno stanje, pri katerem črevesje ne prenese glutena v hrani. Gluten je beljakovina v pšenici, piri, kamutu, rži in ječmenu. Pri nezdravljeni celiakiji pride do poškodb sluznice tankega črevesja. To povzroča sploščenje drobnih resic, ki obdajajo notranjost črevesja. Vloga le-teh je, da razčlenjujejo in posrkajo hranljive snovi iz živil. Pri nezdravljeni celiakiji pride do vnetja črevesne sluznice in sploščenja teh resic, kar preprečuje absorpcijo hranilnih snovi in mineralov iz hrane. Hranila gredo, namesto da bi se absorbirala, hitro skozi tanko črevo in to privede do pomanjkanja vitaminov in mineralov, včasih tudi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v telesu.

Preberi več >>