Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Preskoči glavno vsebino »

Vaša košarica je prazna.

Alkalna zelena juha

3. jul. 2017 02.00.00

alkalna-zelena-juha

 

Sestavine:

 

  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 stroka sesekljanega česna
  • ½ žličke mletega koriandra
  • ¼ žličke mlete kurkume
  • ščepec soli
  • 200 g bučk
  • 80 g brokolija
  • 100 g ohrovta
  • sok in lupinica 1 limone
  • 10 g peteršilja
  • 0,5 l vrele vode
  • 1 žlička zelenjavne jušne osnove

 

 

Priprava:

Na olivnem olju prepražimo česen, koriander, kurkumo in sol. Dodamo 3 žlice vode in na kocke narezane bučke ter dobro premešamo in dušimo cca. 5 minut. Zalijemo z vrelo vodo, v katero smo dali jušno osnovo. Dodamo brokoli, ohrovt, limonin sok in lupinico ter kuhamo na rahlem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo še peteršilj in spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zeleno juho.

solata-z-rukolo-lososom-avokadom-paradiznikom

 

Sestavine:

  • 300 g rukole
  • 1 avokado
  • 4 redkvice
  • ½ žličke jodirane morske soli
  • ¼ rdeče čebule
  • 150 g prekajenega lososa
  • 1 paradižnik
  • sezam
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 žlička medu
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • poper po okusu

 

Priprava:

Rukolo očistimo, avokado prepolovimo, razkoščičimo in razrežemo na manjše koščke. Redkvice in čebulo narežemo na tanke rezine, lososa in paradižnik razrežemo na manjše koščke. V skodelici zmešamo olje, balzamični kis, med, sol in poper.

Rukolo razporedimo po krožnikih. Obložimo z lososom in preostalo zelenjavo. Prelijemo s prelivom, potresemo s sezamovimi semeni in postrežemo.

Solata s škampi in redkvicami

12. jun. 2017 10.49.10

solata-s-skampi-redkvicami

 

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 2 fileja slanika
  • 1 strok česna
  • 2 žlici kaper
  • 8 redkvic
  • 450 g očiščenih škampov
  • 1 glava zelene solate ali 500 g mlade špinače
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol, poper

 

Priprava:

V ponvi segrejemo olje in maslo ter dodamo slanike. Kuhamo nekaj minut, da se popolnoma razpustijo. Dodamo sesekljan česen in kapre. Vseskozi mešamo, da se nam česen ne zažge. Po 1 minuti dodamo na četrtine narezane redkvice, med neprestanim mešanjem pražimo 3 minute. Nato dodamo še škampe in kuhamo še nekaj minut. Če uporabljamo zamrznjene škampe, kuhamo, dokler voda ne izpari.

 

Na koncu dodamo še polovico solate, narezane na večje kose. Na hitrico pokuhamo in odstranimo z ognja. Potresemo z naribanim parmezanom, prelijemo z limoninim sokom, po okusu začinimo, dobro premešamo in postrežemo še toplo.

Vložene kumarice

19. avg. 2016 11.21.37

vlozene-kumarice

 

Sestavine (za 1 kozarec):

  • kumarice
  • 150 ml kisa za vlaganje (če želite manj kisle, dajte manj kisa in več vode)
  • 150 ml vode
  • 1 žlička soli
  • 1/3 žličke soli
  • 1 lovorov list
  • 2-3 zrna celega popra

Priprava:

V posodo zlijemo vodo in kis ter zavremo. V kozarec naložimo oprane kumarice. Dodamo sol, sladkor, lovorov list in poper. Prelijemo z vrelim kisom (do roba), dobro zapremo in postavimo čez noč na pokrovček.

Vložena rdeča pesa

19. avg. 2016 11.06.22

vlozena-rdeca-pesa

 

Sestavine (za cca. 7 kozarcev)

  • 3,5 kg rdeče pese
  • 1 l vinskega kisa
  • 0,5 l vode
  • 200 g sladkorja
  • 100 g soli

 

Priprava:

Kozarce operemo in damo v pečico na 100°C, da uničimo mikrobe.

Rdečo peso operemo in skuhamo. Kuhano olupimo in naribamo na nekaj mm debele rezine. Kis, vodo, sol in sladkor zmešamo in zavremo. Odstavimo z ognja in vanjo pretresemo rdečo peso. Vroče kozarce vzamemo iz pečice in jih napolnimo z okisano rdečo peso. Dobro zapremo in kozarce obrnemo čez noč na pokrovčke.