Celiakija je zdravstveno stanje, pri katerem črevesje ne prenese glutena v prehrani. Gluten je beljakovina v pšenici, rži, ječmenu in delno ovsu. Pri nezdravljeni celiakiji pride do poškodb sluznice tankega črevesja. To povzroča sploščenje drobnih resic, ki obdajajo notranjost črevesja. Vloga le-teh je, da razčlenijo in posrkajo hranljive snovi iz živil. Pri nezdravljeni celiakiji pride do vnetja črevesne sluznice in sploščenja resic, kar preprečuje absorpcijo hranilnih snovi in mineralov iz hrane. To vodi do pomanjkanja vitaminov in mineralov, včasih tudi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v telesu. V družinah s celiakijo ima okoli 10% bližnjih sorodnikov v prvem kolenu (starši, bratje, sestre in otroci) prav tako to bolezen.  

celiakija-crevesne-resice

Celiakija je bolj pogosta, kot bi si mislili. Točnih podatkov ni, saj je veliko nezdravljene celiakije, statistika pa se giblje med 1 na 200 in 1 na 500 prebivalcev. Celiakija se pogosteje pojavi pri belcih kot ostalih rasah. V preteklosti so celiakijo obravnavali le kot zdravstveno stanje majhnih otrok, ko naj bi se simptomi pojavljali ob uvajanju glutena v prehrano. Zdaj je znano, da bolezen ni starostno pogojena in lahko prizadene vsakogar. Mnogi v otroštvu celo nimajo nobenih težav ali pa so le-te zanemarljive, pa se jim kasneje v odrasli dobi pojavijo simptomi. Pogosto so simptomi celiakije tudi zelo šibki, netipični in celo klinično nedokazljivi.

 

Tipični simptomi celiakije

Spodaj so navedeni simptomi, ki se lahko pojavljajo posamično ali v kombinacijah:

  • Utrujenost, šibkost in letargija (duševna otopelost).
  • Anemija, ki se ne odzove na zdravljenje ali se takoj po njem ponovi, dokler ni postavljena pravilna diagnoza in se iz prehrane izloči gluten.
  • Napenjanje in otekanje trebušne votline.
  • Driska – le-ta se lahko pojavi v katerem koli starostnem obdobju in je pogosto prisotna že več let.
  • Zaprtje – nekateri imajo črevesne težave v obliki zaprtja.
  • Krči in napihnjenost.
  • Slabost in bruhanje.
  • Izguba teže – čeprav nekateri ne izgubljajo teže, temveč jo celo pridobivajo.

 

Ker so mnogi drugi simptomi zelo podobni celiakiji, se lahko diagnozo postavi šele po pregledu črevesne sluznice. To se izvede z biopsijo tankega črevesja, ki pa mora biti obvezno narejena pred začetkom brezglutenske diete, saj v nasprotnem primeru lahko poda lažno negativne rezultate. Pomembno je, da se v primeru zgoraj opisanih simptomov posvetujete z osebnim zdravnikom, še posebej, če je kakšen od vaših bližnjih sorodnikov v preteklosti imel težave z anemijo.

 

celiakija-intoleranca-na-gluten

 

Zdravljenje

Osebe s celiakijo imajo doživljenjsko preobčutljivost na gluten, saj je bolezen zaenkrat še neozdravljiva. Četudi simptomi izginejo ob uživanju glutena prihaja do poškodb tankega črevesja. Ob uvedbi brezglutenske diete se stanje črevesne sluznice začne izboljševati in zato težave sčasoma izzvenijo. To ponavadi traja nekaj mesecev, pri nekaterih ljudeh pa tudi nekaj let. Starejša ko je oseba z ugotovljeno celiakijo, počasnejša je obnova črevesne sluznice. Težave se ponovijo o ponovni uvedbi glutena v prehrano.

 

Kako lahko pri celiakiji pomagamo v Moji alergiji?

Spletna trgovina Moja alergija ni namenjena le alergikom, temveč tudi celiakašem, saj ima v svoji ponudbi tudi številne brezglutenske izdelke. Ob zadnjem štetju smo jih našteli preko 250. Izbirate lahko med priznanimi brezglutenskimi blagovnimi znamkami, kot so Orgran, Schär, Semper, Werz, Probios, Sweet William in še bi lahko naštevali. Še posebej pestra je izbira mok, piškotov, testenin, čokolad, desertov, napitkov in kosmičev. Ne spreglejte pa niti okusnih naravnih sladoledov Smooze, ki niso le brez glutena in mleka, temveč vsebujejo tudi 40% manj sladkorja kot običajni sladoledi. Želimo vam prijeten sprehod v naši spletni trgovini.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka