Kandida oziroma pravilneje kandidiaza je stanje prekomerne rasti glivice kandide, ki je sicer običajno prisotna tudi pri zdravem človeku. Pogosto zdravljenje z antibiotiki, amalgamske zalivke, hujše virusne okužbe, diabetes in rakava obolenja lahko privedejo do nenormalnega razmnoževanja te glivice v telesu. Za odpravo kandide je potrebna stroga dieta in zdravljenje črevesja, predvsem pa je pomembna vzpostavitev bazično-kislega ravnovesja v telesu in dvig imunskega sistema.

 

kandida

 

Kandida diete se lotimo v 3 korakih. Najprej moramo poskrbeti za prečiščenje črevesja, kar dosežemo z nekajdnevno strogo očiščevalno dieto, ki vključuje le surovo in na sopari kuhano zelenjavo, zabeljeno le z olivnim oljem, limoninim sokom in zelišči.

 

Sledi protiglivična dieta, ki izključuje vsa sladila, škrobna živila (tudi škrobnato sadje in zelenjavo, priporočljivo je tudi izogibanje žit z glutenom in koruze), svinjino, predelane mesnine, konzervirano hrano, mlečne izdelke z laktozo, stročnice, alkohol, sladke pijače, kavo, zeleni čaj in energijske pijače. Dieti moramo priključiti tudi probiotike in antimikotike (ne istočasno) za uničenje glivic in razvoj pozitivnih bakterij v črevesju.

 

V tretji fazi sledi postopno ponovno uvajanje živil. Začnemo z manj sladkim sadjem in stročnicami. Najpomembnejša pri vsem pa je sprememba prehranskih navad. Obnova črevesja lahko traja od 3 do 9 mesecev, zato moramo biti dovolj potrpežljivi.

 

Namig: TOP 10 živil, ki nam pomagajo v boju s trdovratno kandida glivico, je: kokos, česen, čebula, morske alge, mandlji, ingver, olivno olje, limona oz. limeta, bučna semena in kajenski poper.

 

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka, za revijo Bodi eko (številka 40, letnik 5, maj 2015)