Reakcije na zaužito hrano so zelo pogoste, vendar je večina teh reakcij posledica intolerance na hrano in ne alergije na hrano. Intoleranca na hrano lahko sproži nekaj popolnoma enakih znakov in simptomov kot alergija na hrano, zato ju pogosto zamenjujemo. Kaj torej je razlika med alergijo in intoleranco na hrano?

 

Alergija na hrano povzroči imunsko reakcijo, ki vpliva na različne telesne organe. Lahko povzroči različne simptome. V redkih primerih je lahko alergijska reakcija tudi življenjsko ogrožajoča. Na drugi strani simptomi intolerance na hrano niso tako resni in so ponavadi omejeni le na prebavne težave.

 

alergija-vs-intoleranca-na-hrano

 

Če imate alergijo na hrano, lahko že majhen vnos alergena v telo v zelo kratkem času povzroči hudo reakcijo imunskega sistema. Če se reakcija pokaže v obliki prebavnih težav, le-te lahko vključujejo slabost, bruhanje, drisko in krče. Alergijsko reakcijo lahko spoznate tudi po mravljinčenju v ustih, koprivnici, otekanju ustnic, obraza, jezika in grla. Življenjsko nevarna alergijska reakcija anafilaksija lahko povzroči dihalno stisko in nenaden močan padec krvnega tlaka. Če imate torej alergijo na hrano, se morate hrani, ki vam povzroča težave, v popolnosti odpovedati.

 

Simptomi intolerance na hrano se ponavadi pojavijo postopoma in ne vključujejo reakcije imunskega sistema. Če imate intoleranco na določeno hrano, boste lahko brez resnejših težav uživali manjše količine tega živila. Prav tako boste lahko vpeljali ukrepe, kako preprečiti reakcijo. Če imate na primer laktozno intoleranco, boste morda lahko začeli uživati mleko brez laktoze ali jemati laktozne encimske tablete za prebavne težave (npr. Lactaid).

 

Vzroki za intoleranco na hrano so lahko sledeči:

  • Odsotnost encima, ki je potreben za popolno prebavo določenega živila. Tak primer je laktozna intoleranca.
  • Sindrom razdraženega črevesja. Ta kronična težava lahko povzroči krče, zaprtje in drisko.
  • Zastrupitev s hrano. Toksini, kot na primer bakterije v pokvarjeni hrani, lahko sprožijo resne prebavne težave.
  • Občutljivost na aditive v hrani. Sulfiti, ki se na primer uporabljajo za ohranjanje suhega sadja, konzervirane hrane in vina, lahko pri občutljivih ljudeh sprožijo astmatični napad.
  • Ponavljajoči se stres in psihološki dejavniki. Včasih nam lahko že ob misli na določeno hrano postane slabo. Razlogi niso popolnoma znani.
  • Celiakija. Celiakija ima nekatere značilnosti prave alergije na hrano, ker vpliva na imunski sistem. Vendar pa se simptomi pretežno nanašajo le na prebavila in ljudje s celiakijo nimajo tveganja za anafilaksijo. Ta kronična prebavna motnja je povezana z uživanjem glutena, proteina v določenih žitaricah.

 

Če imate torej reakcijo po zaužitju določene vrste hrane, obiščite zdravnika, da ugotovi, ali imate alergijo ali intoleranco na hrano. Če imate alergijo na hrano, je izogibanje alergenom obvezno, saj se vam lahko alergija poslabša in vas privede tudi do anafilaksije (tudi če v preteklosti niste imeli hujših alergijskih reakcij). Če imate intoleranco na hrano, vam bo zdravnik predpisal korake za zmanjšanje prebavnih težav in dal nadaljnja navodila, kako zdraviti osnovno bolezen, ki vam povzroča težavo.

 

V specializirani spletni trgovini za alergike Moja alergija odslej najdete intolerančne teste, ki vam bodo dali odgovor na vprašanja, zakaj vam določeno živilo povzroča težavo. V sodelovanju z Idiagnostic - diagnostičnim laboratorijem Lodis smo za vas izbrali 7 vrst alergijskih in intolerančnih testov:

 

test-intolerance-na-hranolaboratorijski-izvid-testa-intolerance

 

Ob naročilu paketa na dom prejmete komplet za odvzem vzorca, navodila za uporabo, anketo in kuverto, v katero daste vzorec in ga pošljete na navedeni naslov na kuverti. Poštnina je že plačana. V roku 7-10 dni boste na dom prejeli laboratorijski izvid. Vse teste izvaja slovenski diagnostični laboratorij Lodis.

 

Napisala: Mag. Veronika Jelovšek